Plante binefacatoare pentru trup si suflet I Plante cultivate in regim de permacultura I Plante rare I Plante aromatice I Plante autohtone I Carti

RUTA CAPREI
Galega officinalis, familia Papilionaceae

Prezența în mediul natural

Ruta caprei este o denumire uzuală a plantei care este folosită mai ales în sudul României. Planta mai este cunoscută și sub denumirile de bican de pădure, bobițel, ciumar, ciumărea, iarba ciumei, scrântitoare, unghia găii.

Planta este întâlnită în sud-estul Europei, în zonele cu soluri umede și adânci, până la 1000 metri altitudine. Genul Galega conține 12 specii care cresc aproape pe tot teritoriul Europei și de asemenea și în Orient. În regiunile temperate ruta caprei se întâlnește în stare sălbatică.

Ruta caprei este o planta foarte frumoasă, vivace, cu tulpina viguroasă și fermă, care formează tufe mari pe pajiștile umbrite și în văile calde, umede și bine protejate. Ciorchinii săi floriferi mari, mai dezvoltați decât frunzele decupate, sunt de culoare roz, mov deschis sau albastru deschis.

Ruta caprei este o planta de 0,50 până la 1 metru înălțime, vivace, cu tulpină erbacee, verticală, glabră, cavitară, ce devine foarte dură în tufă, cu frunze glabre, imparipenate, 11-19 foliole cu un mic vârf ascuțit, stipule libere, ascuțite, flori albăstrii sau foarte rar albe (iunie-august), în ciorchini lungi pedunculați la axila frunzelor, caliciu cu 5 dinți fini, fructul păstaie denivelată, 2-3 cm lungime, striată oblic, glabră, rizom viguros. Are un miros aromat, un gust dulce care devine ușor acruișor



Grindelia acţionează ca miorelaxant pentru muşchii netezi. Este utilizată în tratamentul stărilor astmatice şi în bronşite. Grindelia robusta a fost recunoscută ca fiind deosebit de eficientă în tratarea cazurilor de astm, în special pentru efectele ei binefăctoare rapide.

 

Utilizarea plantei

Ruta caprei este folosită de mult timp în medicina tradiţională europeană pentru tratarea diabetului zaharat, datorită efectului ei considerabil hipoglicemiant.

Mențiunile referitoare la utilizarea plantei în antichitate sunt extrem de puține. Ruta caprei apare ca fiind utilizată în secolul al 16-lea ca remediu împotriva unor afecțiuni.

Un studiu realizat la începutul secolului al 20-lea a demonstrat acțiunea sa terapeutică asupra glandelor mamare și a secreției lactate. Studiul a evidențiat și efectul hipoglicemiant. În mediul rural ruta caprei era utilizată în alăptare. În prezent, este utilizată și ca hipoglicemiant și în formulele cu efect antidiabetic. Utilizarea pe termen lung a plantei determină respingerea ei.

Planta se păstrează în stare uscată și se folosește de regulă sub formă de pulbere uscată. Se utilizează planta înflorită uscată. Planta conține derivați flavonici și vitamina C.

Administrare

Ruta caprei are proprietăți diuretice, galactogoge, hipoglicemiante și sudorifice.

În cazul persoanelor care sunt insulino-dependente, este necesară continuarea administrării de insulină, urmând ca doza de insulină să se ajusteze ulterior, în funcţie de rezultatele analizelor medicale care vor fi realizate periodic după ce se începe administrarea plantei sub supraveghere de specialitate.

Administrarea se poate face zilnic, în canitate de 1-2 grame de pulbere de plantă, se administrează de 2-4 ori pe zi, preferabil cu jumătate de oră înainte de masă.

Cantitatea de plantă, care este echivalentul a aproximativ o linguriţă plină de pudră fină de pulbere de ruta caprei, se înmoaie eventual cu puţină apă (1-2 linguri de apă) şi se plasează sublingual, unde se menţine timp de 5 până la 20 de minute, iar apoi se înghite cu apă. Este preferabil ca pulberea să fie menţinută sublingual timp de 5-15 de minute.

Vezi produsele noastre:
Ruta caprei - Galega officinalis
14,60 lei
Pret mai mic in functie de cantitate!
Anima Plant
Logo
Creaza cont nou
Lista de cumparaturi