Menta (Mentha Piperita L.) este o plantă binecunoscută pentru proprietăţile sale curative, dar şi pentru aroma plăcută, răcoritoare și tonifiantă. Preparatele din mentă sunt utilizate în terapiile naturale pentru proprietăţile digestive, calmante și decongestionante.
Preparatele lichide realizate din mentă calmează dereglările digestive cauzate de nervozitatea excesivă şi stimulează activitatea vezicii biliare. De asemenea, menta calmează migrenele, liniștește durerile de cap şi ameliorează durerile de gât.
Substanţa cea mai importantă cu efect terapeutic pe care o conţine menta este mentolul, care este eficient în cazul ameţelilor, durerilor intestinale și a tulburărilor digestive, în general. Potasiul, calciul şi vitamina B determină creşterea tonusului muscular şi îmbunătățirea imunităţii organismului. Preparatele din mentă măresc gradul de concentrare voluntară a atenției.
Gustul specific al mentei variază, în funcţie de specie și de varietate, de la mentolat, la acrişor-răcoritor.
Menta este folosită adesea în bucătărie. Menta este recomandată în rețetele alimentare vegetariene, atât sub formă proaspătă, cât și în formă uscată, pulbere sau mărunțită. La preparatele lichide calde se pun câteva frunze de mentă, pentru a conferi o aromă răcoritoare. În cafea, un plus de frunze de mentă poate reduce efectul nefast al cafeinei.
Menta se folosește și pentru a obţine o aromă plăcută și puternică la dulciuri. Menta se folosește la îngheţata de casă. Înainte de a o pune la frigider, în înghețată se pun câteva frunze proaspete de mentă sau se presară pulberea fină uscată a plantei. Se lasă timp de cinci minute la congelator.
La omletă, menta se poate adăuga la final. Câteva frunze de mentă conferă o aromă plăcută. Pulberea uscată se poate îngloba în compoziție.
La salate se pun câteva frunze de mentă sau o linguriță de pulbere uscată, împreună cu ceapă roşie, cu roşii, pătrunjel şi cu sos de lămâie, pentru a obține astfel un gust inedit.
Frunzele de mentă se potrivesc la mâncărurile cu mazăre, cu morcovi, cartofi sau fasole. Salata de morcovi cruzi cu mentă este foarte mult apreciată.
Din mentă se poate prepara un sos special, după o rețetă ayurvedică. Pentru aceasta este nevoie de o jumătate de ceaşcă de iaurt, două linguriţe cu mentă tăiată mărunt sau o linguriță de pulbere uscată, o linguriţă de miere, puțină sare şi piper. Se amestecă bine ingredientele cu mixerul şi se lăsă la frigider câteva minute.
În cosmetică, menta este considerată un aliat împotriva coşurilor. Se aplică pastă din pulbere uscată de plantă preparată cu apă.
În igiena orală, menta aduce o prospeţime de durată. Se folosește la prepararea apei de gură.
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |