Plante binefacatoare pentru trup si suflet I Plante cultivate in regim de permacultura I Plante rare I Plante aromatice I Plante autohtone I Carti

Administrarea sublinguala a pulberilor de plante medicinale

Plantele medicinale au fost utilizate de mii de ani în sistemele tradiționale destinate bunăstării și sănătății umane pentru proprietățile terapeutice. Utilizarea plantelor medicinale în administrare sublinguală, sub formă de pulbere fină, s-a dovedit a fi o modalitate eficientă, cu numeroase beneficii pentru sănătate.

 

Atunci când pulberea rezultată din măcinarea fină a plantelor medicinale este administrată sublingual, substanțele active din plante intră în contact cu mucoasa sublinguală care este alcătuită dintr-un strat subțire de celule ce acoperă partea inferioară a limbii și partea inferioară a cavității bucale. Aceste celule specializate sunt permeabile la moleculele mici, așa cum sunt cele mai multe dintre substanțele active din plante, iar acestea pot fi apoi absorbite la nivelul vaselor capilare care se găsesc în mucoasa sublinguală. Atunci când substanțele active din plante sunt absorbite în sistemul circulator sublingual, acestea trec mult mai rapid de la nivelul sângelui la nivelul țesuturilor și organelor trupului. 

 

Atunci când se plasează sublingual pulberea unei plante cu proprietăți antiinflamatorii, substanțele active din planta respectivă pot ajunge cu rapiditate la nivelul țesuturilor inflamate din trup, acționând astfel pentru a reduce inflamația locală și pentru a ameliora simptomele specifice. În general, procesele chimice care au loc în timpul absorbției sublinguale sunt similare cu cele care au loc în timpul absorbției digestive, însă absorbția sublinguală urmează o secvență în care nu sunt în mod direct implicate procesele de digestie și de metabolism de la nivel hepatic. Absorbția sublinguală favorizează valorificarea superioară a biodisponibilității plantelor și a eficacității substanțelor active din plante. 

 

Studiile științifice recente demonstrează avantajele și eficacitatea metodei administrării sublinguale a pulberilor din plante medicinale.

 

Un studiu publicat în revista „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” a analizat biodisponibilitatea unui extract din rădăcină de ghimbir (Zingiber officinale L.) administrat, în prima variantă, sub formă de pulbere sublingual și, în a doua variată, în administrare orală, cu înghițire. Rezultatele studiului au arătat faptul că administrarea sublinguală a condus la o creștere semnificativă a concentrației plasmatice de compuși activi din ghimbir, în comparație cu administrarea orală, așa-zis clasică.

 

Un studiu publicat în revista „Journal of Alternative and Complementary Medicine” a investigat biodisponibilitatea unui extract de frunze de ginkgo (Ginkgo biloba L.) administrat, în prima variantă, sub formă de pulbere sublingual și, în a doua variată, în administrare orală, cu înghițire.Rezultatele studiului au arătat faptul că administrarea sublinguală a condus la o biodisponibilitate mai mare și la o concentrație plasmatică mai mare a compușilor activi decât a fost posibil prin administrarea orală. Studiul a concluzionat faptul că administrarea sublinguală a pulberii din frunze de ginkgo biloba (Ginkgo biloba L.) are o eficiență terapeutică crescută în tratamentul tulburărilor cognitive.

 

Un alt studiu publicat în „Phytotherapy Research” a comparat biodisponibilitatea unui extract din rădăcină de ashvagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) administrat, în prima variantă, sub formă de pulbere sublingual și, în a doua variată, în administrare orală, cu înghițire.Rezultatele studiului au arătat faptul că administrarea sublinguală a condus la o biodisponibilitate mai mare și la o concentrație plasmatică mai mare a compușilor activi comparativ cu administrarea orală. Studiul a demonstrat faptul că administrarea sublinguală a pulberii de rădăcină de ashvagandha este o modalitate superioară în tratarea stresului și anxietății, în comparație cu administrarea orală.

 

Administrarea sublinguală a pulberilor din plante medicinale permite o mult mai mare flexibilitate în combinarea diferitelor plante medicinale pentru a obține sinergii terapeutice. Pulberea fină a unor plante poate fi ușor combinată cu pulberea altor plante medicinale pentru a crea astfel amestecuri de plante adaptate în funcție de necesitățile personale.In administrarea sublinguală sunt implicate mai multe procese chimice, hidroliza și adsorbtia fiind două dintre cele mai importante procese care contribuie decisiv la creșterea eficientei plantelor medicinale administrate sublingual.

Hidroliza se referă la procesul de descompunere a unei substanțe folosind apa. În cazul plantelor medicinale, aceasta este utilizată pentru a sparge moleculele mari în molecule mai mici, ceea ce face substanțele active mai ușor de absorbit de către organism. Acest proces poate fi îmbunătățit prin îmbibarea pulberii de plante cu salivă, deoarece saliva conține enzime digestive care pot ajuta la descompunerea substanțelor active în molecule mai mici și care pot fi astfel mai ușor de absorbit.

 

Adsorbția se referă la procesul prin care o substanță este atrasă și reținută de către o altă substanță, numită adsorbant. În cazul plantelor medicinale administrate sublingual, saliva poate acționa ca un adsorbant natural, atrăgând și reținând substanțele active din pulberea de plante. Acest proces poate ajuta la creșterea eficienței terapeutice a plantelor medicinale, deoarece substanțele active din plante sunt mai bine păstrate în formă nealterată și apoi acestea sunt absorbite și utilizate de către organism.

Privind în ansamblu, hidroliza permite descompunerea substanțelor active în molecule mai mici, ceea ce face ca substanțele respective să fie mai ușor de absorbit de către organism.

 

Adsorbția contribuie în mod specific la menținerea nealterată a substanțelor active, crescând astfel eficiența terapeutică.

 

Metoda de administrare sublinguală a pulberilor fin măcinate de plante medicinale conduce totodată și la o serie de efecte benefice ce apar ca urmare a percepției directe a gustului plantei, senzație ce rezultă prin contactul direct al limbii cu pulberea fin măcinată și umezită.

 

Procedând în acest fel ființa umană primește semnale prin intermediul simțului gustului, semnale care sunt apoi imediat transmise către creier. Astfel se declanșează o serie întreagă de reacții coordonate în trup. Organismul devine astfel pregătit să absoarbă și totodată să beneficieze din plin de substanțele terapeutice existente în plantele utilizate astfel.

 

De exemplu, gustul amar al unor plante poate declanșa secreția de enzime digestive care ajută la descompunerea substanțelor active din planta respectivă, gustul acru stimulează secreția de acid gastric, îmbunătățind astfel digestia și absorbția nutrienților, gustul picant stimulează circulația sângelui având un efect benefic asupra sistemului digestiv și metabolismului, gustul sărat ajută la menținerea nivelului optim de sodiu în trup, sprijinind astfel funcționarea normală a sistemului nervos și a sistemului cardiovascular. Gustul dulce al unei plante, chiar și în cantități mici, poate stimula producția de insulină prin intermediul mesajelor chimice specifice, contribuind astfel la reglarea nivelului de glucoză din sânge.

 

Administrarea plantelor medicinale sub forma de pulbere fină utilizată sublingual este o metodă eficientă de administrare, cu numeroase avantaje terapeutice. Studiile efectuate atestă faptul că această metodă de administrare crește asimilabilitatea compușilor activi din plante, este caracterizată de o eficacitate terapeutică mare, permite reducerea dozelor necesare pentru a obține efectul terapeutic dorit, permite reducerea riscului de degradare a compușilor activi din plante și face posibilă adaptarea terapeutică prin alegerea unui amestec de plante medicinale personalizat, cât mai eficient. În practică este important să devenim conștienți atât de gustul plantelor medicinale utilizate, cât și de efectele  acestora asupra ființei, pentru a beneficia din plin de avantajele metodei de administrare a plantelor medicinale în formă de pulbere.

Vezi produsele noastre:
Index Ayurvedic Sistematic Selectiv
100,00 lei
Pret mai mic in functie de cantitate!
Anima Plant
Logo
Creaza cont nou
Lista de cumparaturi